O nas
Jesteśmy z Warmii i dostarczamy rzemieślnicze produkty spożywcze z czystej ekologicznie krainy bez pośredników. Certyfikujemy je alternatywnie, poprzez nasze zapylacze: jesteśmy pszczelarzami, pszczoły są nam najdroższe.
Rzemieślnicza żywność prosto z Warmii
Wszystkie produkty pochodzą z naszych własnych pasiek lub prosto od rolników, z którymi ściśle od wielu lat współpracujemy. Rozumiejących rolę i delikatność zapylaczy i obowiązek dbania o przyrodę.



Nasze gospodarstwa
Maciej Żurek
Bractwo Pasieczników Wędrownych to nieduże gospodarstwo pasieczno – rolne, działające od 2005 roku w Obszarze Chronionego Krajobrazu Doliny Środkowej Łyny w samym sercu Warmii. Nasza wędrowna pasieka od wczesnej wiosny podróżuje po najdalszych zakątkach Warmii pozyskując odmianowe miody (w udanym sezonie nawet 9 gatunków), które beż żadnej obróbki, od razu po odwirowaniu, trafiają do hermetycznie zamykanych słoików. Wszystko po to by nic nie stracić z dobrodziejstwa przyrody. Ale pasieka to nie wszystko. Sami tłoczymy oleje w niedużej prasie ślimakowej – wyłącznie na zimno, wykorzystując pestki i nasiona uprawiane bez użycia glifosatów. W małych kamiennych żarnach mielimy mąkę z ekologicznie uprawianego orkiszu. Wszystkie te dobrości robimy tu na miejscu, siłą rąk własnych i mocą pszczelego trudu. Przykładamy się do tego, by każdy z produktów był nie tylko smakowity, ale i zgodnie z hipokratejską myślą służył naszej zdrowotności.
Jakub Wilk
Pasieka Wilka to godne zaufania źródło najlepszych warmińskich produktów pszczelich: miodu, pyłku pszczelego, propolisu. Prosto z czystej Warmii, wyłącznie z własnej pasieki. Nad każdą pszczołą i słoikiem miodu Wilk we własnej skórze lata osobiście. Pierwszymi klientami Wilka są zawsze jego własne szczenięta. I Ty dołącz do watahy stałych klientów!
Wilk w trosce o naturę nie uznaje półśrodków, więc sam zbudował ule, z surowych desek, by nie narażać Cię na kontakt z niczym co sztuczne. Wędruje z pszczołami w najlepsze miejsca, gdzie zwęszył dobry pożytek. Miody konfekcjonuje na zimno, bez podgrzewania, filtrowania, mieszania różnych gatunków, z różnych okresów sezonu, z różnych pasiek, z różnych krajów. Prosto z własnej pasieki do słoika i dla Ciebie.
Podobnie pyłek i pierzga pszczela: żywe, nieprzegrzane, zbierane z czystych ekologicznie terenów, te starannie zmieszane z całego roku, dla uzyskania rozmaitości składników odżywczych.
Magdalena Lefevre
Owczarnia Lefevre położona jest wśród malowniczych pagórków kolonii wsi Kiersztanowo. W ponad 30 ha gospodarstwie ekologicznym zajmujemy się hodowlą owiec francuskiej rasy Lacaune. Z pozyskiwanego mleka wytwarzamy sery farmerskie na tradycyjnych recepturach francuskich. Proponujemy sery świeże, miękkie jak również długo dojrzewające. Produkujemy też Pasztety z królika, Rillette z Jagnięcin oraz przetwory z różnych owoców i warzyw zbieranych z naszego ogrodu.W sezonie letnim zapraszamy również na wypoczynek do naszego Domku Ogrodnika usytuowanego w zaciszu ogrodu warzywnego oraz Domku Wędkarza nad wstawem, z którego rozciągają się przepiękne widoki na pobliskie łąki i lasy.
Arkadiusz Kubeł
Główna siedziba gospodarstwa znajduje się w miejscowości Spórka należącej do gminy Łukta na terenie powiatu Ostródzkiego.
Prowadzenie pasieki rozpocząłem w 2011 roku mając 14l at, na początku były to 3 własnoręcznie zbudowane ule typu leżak. W kolejnych latach gospodarstwo systematycznie rosło i modernizowało się, obecnie liczy 120 rodzin pszczelich zasiedlonych w nowoczesnych drewnianych ulach korpusowych typu Langstroth 3/4.
Gospodarstwo pozyskuję pyłek kwiatowy, pierzgę, propolis, wosk i oczywiście miód
Dzięki rotacyjnej gospodarce pasiecznej pozyskiwane są miody odmianowe w tym rzepakowy, faceliowy, lipowy, gryczany. W skład gospodarstwa wchodzą również 3 stacjonarne pasieki leśne znajdujące się na terenie nadleśnictwa Stare Jabłonki, pszczoły osadzone w lesie mają do dyspozycji wyłącznie drzewa kwitnące oraz roślinność runa leśnego wolną od pestycydów i nawozów.
Dominującą rasą pszczół jest Krainka głównie linii Kortówka pochodząca z uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego którego jestem studentem i gdzie w ramach swojego toku studiów poszerzam własną wiedzę o pszczelarstwie. Po ukończeniu studiów zamierzam dalej ulepszać pasiekę, obecnie w gospodarstwie prowadzone są pracę mające pozwolić na przejście na pełny model ekologiczny w ciągu najbliższych lat.
Marta Wysokińska
Od 2009 roku prowadzimy rodzinną pasiekę, w której od naszych pszczół pozyskujemy część ich miodu. Metody naszej pracy w pasiece i przy pozyskiwaniu miodu łączą tradycje i doświadczenie z nowoczesnością i profesjonalizmem, w takich proporcjach, aby miód, który dostarczamy, był najwyższej próby. Dla urozmaicenia asortymentu proponowanych miodów nasze pszczoły podjęły trud podróżowania z nami po Warmii i Mazurach w poszukiwaniu najlepszych pożytków. Nasza pasieka liczy ponad 200 rodzin pszczelich, które z niewielką pomocą robią miód i nie tylko. My natomiast staramy się im nie przeszkadzać. Miód z naszej pasieki jest w 100% pszczeli- odsklepiany, wirowany, tłoczony, filtrowany na zimno bez podgrzewania, następnie konfekcjonowany bezpośrednio do atestowanych szklanych opakowań. Jego droga z ula do słoika jest krótka. Nie przechowujemy miodu w beczkach, nie dekrystalizujemy przez podgrzewanie, po prostu po odwirowaniu świeży, odstany trafia prosto do słoików, zwykle w ciągu 48 h. Nasze pszczoły mieszkają w drewnianych ulach z sosny wejmutki, aby warunki ich życia były jak najbardziej zbliżone do naturalnych.
Certyfikujemy zapylaczami
Osobiście i od lat znamy każdego z naszych rolników. Rozumieją oni troskę o przyrodę i jakość produktów. Dbają o nasze zapylacze, które u nich mają się wręcz doskonale.
Działamy zgodnie z Kanonami
Kanony Trzech Pestek to zbiór unikalnych zasad, dobrych praktyk, którymi zawsze się kierujemy w naszej produkcji. Zajrzyj do nich, a przekonasz się gdzie leży różnica.
Słoma z paczki nam wystaje
Nasze przesyłki pakujemy ekologicznie, bez użycia plastiku. Minimalizujemy nawet użycie przerobionej makulatury. Pakujemy po prostu w zwykłą słomę 🙂
Informacje o projekcie
Ambrozya Warmińska
Grupa Operacyjna „Ambrozya Warmińska”, powołana do realizacji operacji w ramach działania WSPÓŁPRACA objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Przedmiot operacji: tworzenie krótkich łańcuchów dostaw na zasadach płatności zryczałtowanej.
Wnioskowana kwota pomocy: 325 000 zł.
Operacja realizowana na podstawie umowy nr 00015.DDD.6509.10028.2022.14 z dn. 18.07.2022
Grupa operacyjna pod nazwą „Ambrozyja Warmińska” realizuje operację pod nazwą „Zapewnienie Krótkiego Łańcucha Dostaw Grupy Operacyjnej Ambrozyja Warmińska” w ramach działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W wyniku realizacji operacji osiągnięty zostanie następujący cel:
Maksymalne skrócenie łańcucha dostaw produktów oferowanych przez grupę. Przyczyni się to do zaoferowania klientom wysokiej jakości, identyfikowanego produktu i ograniczenia liczby pośredników zwiększających finalną cenę na każdym etapie. Skrócenie łańcucha, pozwoli na uzyskanie: wyższych przychodów członkom grupy, bliskie zintegrowanie uczestników sprzedaży na lini sprzedawca-konsument, podniesienie świadomości klientów w zakresie jakości i pochodzenia oferowanych produktów, zwiększenie wolumenu sprzedaży, wprowadzenie nowych produktów do sprzedaży
Tabela informacyjna
Członek Grupy Operacyjnej | siedziba wraz z adresem | kategoria podmiotu wybrać z listy | numer identyfikacyjny*/** | REGON** | NIP** | KRS** | rodzaj prowadzonej działalności |
Jakub Wilk | Kabikiejmy Dolne 24, 11-040 Dobre Miasto | rolnik | 072569413 | 365387447 | 7393408628 | – | rolniczy handel detaliczny |
Maciej Żurek | Kajny 7, 11-042 Jonkowo | rolnik | 040716042 | 280058488 | 7393421988 | – | dostawy bezpośrednie |
Magdalena Lefevre | Kiersztanowo 27, 11-320 Jeziorany | rolnik | 069328933 | 140370091 | 1181377251 | – | działalność marginalna, lokalna i ograniczona |
Arkadiusz Kubeł | Spórka 1A, 14-105 Łukta | rolnik | – | 388661382 | 7412159044 | – | rolniczy handel detaliczny |
Marta Wysokińska | Studzianka32, 11-320 Jeziorany | rolnik | 062518401 | 281419729 | 8451659030 | – | dostawy bezpośrednie |
Trzy Pestki Sp. z o.o. | Kajny 7, 11-042 Jonkowo | przedsiębiorca MŚP | – | 382906931 | 7393925683 | 0000777057 | działalność gospodarcza |
Jerzy Łepkowski | Godki 22, 11-042 Jonkowo | rolnik | 079059345 | 739 374 44 50 | – | rolniczy handel detaliczny |
Opis
Celem operacji jest maksymalne skrócenie łańcucha dostaw produktów oferowanych przez grupę prowadzącą wspólną sprzedaż. Przyczyni się to do zaoferowania klientom wysokiej jakości identyfikowanego produktu i ograniczenie liczby pośredników zwiększających finalną cenę na każdym etapie. Skrócenie łańcuch pozwoli na uzyskanie:
1. wyższych przychodów członkom grupy,
2. bliskie zintegrowanie uczestników sprzedaży na linii sprzedawca – konsument
3. podniesienie świadomości klientów w zakresie jakości i pochodzenia oferowanych produktów
4. Zwiększenie wolumenu sprzedaży,
5. Wprowadzenie nowych produktów do sprzedaży
Zawiązana Grupa Operacyjna Ambrozya Warmińska składa się z 7 członków (6 rolników i 1 przetwórca), prowadzących produkcję i sprzedaż produktów wytwarzanych w ich własnych gospodarstwach rolnych oraz działalność przetwórczą (trzy Pestki Sp. z o.o.) Prowadzona sprzedaży odbywa się w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (Jakub Wilk, Arkadiusz Kubel, Jerzy Łepkowski), sprzedaży bezpośredniej (Maciej Żurek – posiada certyfikat produkcji ekologicznej, Marta Wysokińska) oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej prowadzonej przez Panią Magdalenę Lefevre (posiada certyfikat produkcji ekologicznej). Każdy z członków posiada zaplecze w postaci własnego gospodarstwa rolnego. Na potrzeby działalności są to budynki, w których prowadzona jest produkcja sprzedawanej żywności, środki produkcji w postaci wyposażenia niezbędnego do wytwarzania żywności.
Obecnie produkowany asortyment obejmuje miody różnego rodzaju, pyłek pszczeli, pierzga, oleje roślinne, mąki, sery, jogurty, twarogi, pasztety, kiełbasy. Obecnie ich sprzedaż odbywa się własnymi kanałami sprzedaży poprzez uczestnictwo z różnego rodzaju okolicznościowych targach, festynach, sprzedaż wśród zaprzyjaźnionych osób. Część z członków posiada własne strony internetowe, poprzez które również można zamówić produkowane wyroby. Planowany zakres rzeczowy, o wsparcie którego wnioskuje Grupa, ma głównie na celu zintegrowania członków i wspólne skoncentrowanie sprzedaży. Efektem tej współpracy będzie zwiększenie zasięgu sprzedaży, wzrost liczby klientów, zwiększenie produkcji, wprowadzenie nowych produktów, podniesienie jakości oferowanych produktów. Asortyment poszczególnych członków obejmuje:
1. Miody – Marta Wysokińska, Maciej Żurek, Jakub Wilk, Arkadiusz Kubeł
2. Pierzga, mąki, oleje roślinne – Maciej Żurek, Trzy Pestki Sp. z o.o.
3. Sery, jogurty, twaróg, pasztety, kiełbasa – Pani Magdalena Lefevre
4. Przetwory z owoców i warzyw – Pan Jerzy Łepkowski
Każda z ww. osób będzie realizowała zakres, który jest dostoswany do aktualnych potrzeb i specyfiki prowadzonej w gospodarstwie produkcji. Wykaz poszczególnych elementów inwestycji realizowany przez poszczególnych członków stanowi załącznik do zawiązanej przez ww. osoby umowy.
Docelowo, zamierzeniem jest powiększenie grona klientów oraz zasięgu sprzedaży. Będzie o możliwe poprzez utworzenie wspólnej strony internetowej, wspólnego sklepu internetowego. Każdy produkt będzie oznaczony wspólnym logiem oraz opisywał proces wytwarzania jak i skład produktu.
Lista produktów, których dotyczy operacja:
- miód
- pierzga
- oleje lniany
- olej z ostropestu
- olej rzepakowy
- olej słonecznikowy
- olej z orzechów włoskich
- mąka orkiszowa
- mąka z ostropestu
- mąka z orzechów włoskich
- pyłek pszczeli
- przetwory jarzynowe
- ser świeży
- jogurt
- twaróg
- pasztet
- kiełbasy
- dżemy owocowe
- konfitury owocowe
- musy owocowe
- soki owocowe
- octy owocowe
- kiszonki z owoców i warzyw
- pasty warzywno-ziołowe
- suszone owoce
